Пътни такси и винетки в Европа

Заплащане и цени на винетките в Австрия

Винетките в Австрия - цени и заплащане

Пътуващите по магистралите в Австрия трябва да закупят винетка. Винетка се изисква не само за автомобилите, но и за мотоциклетите. Винетките, продавани в Австрия са с различна продължителност и имат валидност от 1 ден, 10 дни, 2 месеца и 1 година. Винетки могат да бъдат закупени на обичайните за това места, както и онлайн. Освен с винетка за някои специални пътища и тунели се изисква и заплащането на пътна такса за преминаване.

Цени за винетни стикери в Австрия - 2024 г.

Както и други държави в ЕС, през последните години Австрия реши да въведе електронна винетка за магистрали и бързи пътища. Винетките са задължителни, но класическите стикери все още са налични. Въпреки това, цифровата версия предлага на пътуващите по-проста алтернатива. Възможно е да се шофира по магистралите и бързите пътища на страната, без да е необходимо първо да спрете на бензиностанция или друго място за купуване на винетки.

Валидни за: Мотоциклети (включително мотоциклет с кош) и автомобили с максимално допустимо тегло до 3.5 тона. Теглото на всякакви прикачени ремаркета не се добавя към теглото на теглещия автомобил.

ЦЕНИ ВИНЕТКИ 2024 г.Винетка 1 денВинетка 10 дниВинетка 2 месецаГодишна винетка
Цена за мотоциклети 3.40 EUR 4.60 EUR 11.50 EUR 38.50 EUR
Цена за автомобили
и превозни средства с макс. допустима маса 3.5 тона (за ремарке/каравана/платформа не се доплаща)
8.60 EUR 11.50 EUR 28.90 EUR 96.40 EUR
Винетки

Участъци от пътната мрежа в Австрия, където се заплащат допълнително пътни такси

Освен магистралите, за които винетката е задължителна (оранжеви на картата), има и така наречените специални платени пътища (отбелязани в зелено на картата) A9: Bosruck tunnel, Gleinalm tunnel; A10: Tauern tunnel, Katschberg tunnel A11: Karawanken tunnel S16: Arlberg road tunnel A13: Brenner motorway
Магистрали Австрия

  A 9 Тунел Pyhrn Gleinalm A 9 Тунел Pyhrn Bosruck A 10 Тунел Tauern Katschberg A 13 магистр. Brenner S 16 Тунел Arlberg A 11 Тунел Karawanken (към Словения)
Цена за преминаване 10.50 EUR 6.50 EUR 13.50 EUR 11.00 EUR 10.00 EUR 8.20 EUR
Винетки

Къде може да се закупи винетка?

Австрийски винетки могат да се закупят на повечето бензиностанции, магазини за цигари, както и на всички ASFINAG обекти.

Дигитална винетка

От 2018 г. в Австрия може да се закупи дигитална винетка. По този начин се избягва лепенето на стикери. Дигитална винетка за 1 и 10 дниможе да се закупи с валидност веднага. За по-дългите периоди, ако искате да важи веднага, трябва да изберете, че я купувате за фирма (не е необходимо да попълвате данни за фирмата). Линк към сайта за дигитални винетки: LINK ЕЛЕКТРОННИ ВИНЕТКИ АВСТРИЯ

Официален сайт с повече информация за пътищата в Австрия

www.asfinag.at

Горива

Бензин 95 и 98 октана и Дизел има навсякъде. Автогаз LPG има на много ограничен брой места. Горива в туби са разрешени - максимум 10 литра. Сайтове с адреси на газостнции в Австрия: САЙТ 1 | САЙТ 2 | САЙТ 3 | САЙТ 4

» Актуални цени на горивата в Европа

Съвети

» Съвети към пътуващите от британската Автомобилна Асоциация

Споделете своето мнение и опит: