Пътни такси и винетки в Европа

Цени на горивата в Европа

Цени на горивата в Европа


Както в България, така и в Европа, цените на горивата се променят постоянно. Преди всяко пътуване е полезно да сравним цените на горивото, което ползваме, за да намерим най-евтиния начин за придвижване, независимо дали караме на бензин, газ или дизел. Актуални цени на горивата, можете да намерите на сайтовете по-долу.

Сайтове с актуални цени на горивата в Европа:

» amzs.si
» fuel-prices-europe.info (препоръчителен за цени на бензин и дизел)
» energy.eu

» mylpg.eu - актуални цени за LPG (газ)

Регионални сайтове за цени на горивата:

» Италия - www.prezzibenzina.it
» Австрия - tankbillig.in
» Австрия - www.spritpreisrechner.at
» Хърватска - cijenegoriva.info
» Германия - www.clever-tanken.de
» Германия - spritpreismonitor.de
» Германия - tankbillig.info
» Франция - lepleinpascher.fr
» Испания - repostarbarato.es


Къде да зареждаме горива в Европа

В повечето държави в Европа, особено в Западна Европа, горивата са по-скъпи на бензиностанциите на магистралата и по-евтини ако слезем от магистралата и отидем в близкото до нея градче. Например в Австрия и Германия разликата може да бъде до 10-15 евроцента за литър, в зависимост от бензиностанцията. Ако разполагате с добър GPS навигатор, можете да използвате функцията му "Най-близка бензиностанция до пътя" и да потърсите бензиностанция около магистралата, но не на самата нея. Почти навсякъде има такива, за които не се налага да се отклоните с повече от 1 км.

Цени на дизела в Европа

Дизеловото гориво или "нафтата" е предпочитано гориво за дълги пътувания. Обикновено дизеловите автомобили имат много голям пробег с едно зареждане на резервоара до горе, който може да надхвърли 1000 км. Това позволява да избираме в коя държава да зареждаме, когато пътуваме надалеч и да пропускаме бензиностанциите в държавите, където горивата са по-скуъпи. Дизелът, за разлика от газта е наличен навсякъде.

Държавите, в които дизелът е по-евтин или горе-долу на същата цена като в България са: Австрия, Албания, Андора, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Естония, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Франция, Хърватия, Черна гора

Цени на газта в Европа

Алтернативата на дизела за евтино пътуване е да използваме автомобил с газова уредба LPG - газ Пропан-Бутан или пък такъв с природен газ CNG - Метан.

Основен проблем за пътуващите на газ LPG е, че накрайниците за зареждане са различни и ако ще пътувате, трябва да съобразите това и да си набавите необходимите преходници, които се продават в магазините за газови уредби. На този сайт в графата "LPG Nozzle" можете да видите стандарта на газ колонките в съответната държава - Dish (като в България), Acme или Bayonet.

Много полезен сайт за планиране на пътуване в Европа на LPG или CNG е този: www.gas-tankstellen.de. На него може да се избират различни държави и да се намери местоположението на газ станциите.

Друг сайт, където има информация за бензиностанциите, на които има газ е този: www.mylpg.eu

Сайт с информация за местоположението на метанстанциите и цените на метана в Европа: www.cngprices.com, друг полезен сайт за пътуващите на метан: www.metanoauto.com

Цени на Бензина в Европа

Страните в Европа, където бензинът е с цени като в България или по-евтин са: Австрия, Андора, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Естония, Кипър, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора

Застраховки от ТТ Консултинг

Споделете своето мнение и опит: